joi, februarie 12, 2009

Unde putem afla mai multe despre Cetatea Fetei ... ca si cetate, nu si cartier ...

Castele si cetati din Transilvania: judetul Cluj

Cartea bilingva (romana si maghiara) a fost lansata recent la Libraria Phoenix in prezenta autorilor Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa (grafica, design, fotografii, harta, reconstituiri arhitectonice, documentare), autori care multumesc Consiliului Judetean Cluj si domnilor Gyöngyössy Daniel si Kerekes Sandor pentru sprijinul acordat la aparitia cartii.
Autorii (arhitect, istoric si filolog) au dorit sa scoata din anonimat si sa puna in lumina asemenea obiective de istorie si arhitectura medievala de pe teritoriul judetului.
Pe parcursul a 126 de pagini gasim prezentate 27 de obiective (13 cetati si 14 castele), plus doua restaurari de arhitectura pentru Castelul Coplean si Cetatea Liteni.
"Cetatea fetei din Floresti: Numele cetatii provine dintr-o legenda locala care spune ca in timpul invaziilor tatare, o fata din sat a fost prinsa de cotropitori si, in ciuda torturilor la care a fost supusa, nu a divulgat nimic despre locul in care se ascunsesera oamenii din Floresti. In amintirea sa, fortareata a fost denumita Cetatea Fetei. Potrivit altei legende, ar fi existat un tunel care lega subteran aceasta cetate de biserica Sfintul Mihail din Cluj-Napoca. Faptul nu a fost insa confirmat de cercetarile arheologice".
In final, un interesant "Glosar de termeni", cum ar fi abatie, bastion, castru, donjon, foisor, portie, stilul neobaroc, vitraliu si altele.
Cititorii care vor studia harta (din p. 5) se pot orienta asupra traseelor pe care pot merge; cartea e o contributie la repunerea in circuit turistic a castelelor si cetatilor din judetul Cluj.
Ioan POP
...sincer vreau si eu cartea sa vad traseul pe care ajung la cetate ... mi se pare foarte interesant ...

Niciun comentariu: