marți, aprilie 01, 2008

Algocalminul ucide!

Panaceul unei tari cu dureri de cap, Algocalminul, este interzis in majoritatea statelor lumii, din Suedia pina in Ghana, pe motiv ca provoaca scaderea numarului de granulocite din singe, ducind la afectiuni letale.

Dupa disparitia streptomicinei, care cauzeaza surzenia, si dupa piramidon, a carui fabricare a fost interzisa in urma unor studii care relevau faptul ca poate fi cancerigen, a venit rindul Algocalminului sa raspunda intrebarii: ne trateaza sau ne omoara?

Moartea la indemina tuturor
Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C.

Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, publicat in British Medical Journal, releva faptul ca o serie de derivate pirazolonice, printre care si banalul Algocalmin, fac mai mult rau decit bine, intrucit provoaca o scadere a granulocitelor din singe, fapt ce duce la agranulocitoza, o boala letala care debuteaza ca o

infectie supraacuta. Potrivit profesorului Mungiu, o somitate recunoscuta in domeniul analgezicelor, occidentalii vorbesc despre derivatele pirazolonice la timpul trecut, in multe tari fiind interzise.

Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se folosesc frecvent in Romania, se regasesc Algocalminul (Metamizol), Dipyrone, Novalgin etc., medicamente care au la baza substanta denumita noramidopirina metansulfonat, si Fenilbutazona, Butazolidine, Rheopirin R, Reumopiryrine etc ., care au la baza fenilbutazona.

In plus, pe piata romaneasca se gasesc si combinatii ce contin Metamizol - Piafen, Scobutil Compus - sau aminofenazona - Aminofenazona L, Lizadon.

Tratarea durerilor, distrugerea singelui

Metamizolul (numele universal al Agocalminului), a fost lansat pe piata in Germania anului 1921. Un an mai tirziu aparea "o boala fatala care debuta ca o infectie supraacuta si se insotea de disparitia granulocitelor din singe - agranulocitoza", explica profesorul Mungiu.

Dupa decenii de cercetare, sustine profesorul Mungiu in lucrarea "Apusul pirazolonelor", folosirea Metamizolului a fost asociata cu reactii adverse fatale, in special agranulocitoza. Aceste raportari au alertat lumea stiintifica si au inceput sa se realizeze studii care, in 1986, au dus la confirmarea existentei unor relatii cauzale intre Metamizol si agranulocitoza.

Studii extensive, efectuate experimental si clinic, tind sa arate existenta unui mecanism imun in producerea acestui dramatic efect advers. Astfel, produse folosite pe scara larga in tratarea diverselor dureri pot provoca disparitia granulocitelor din singe si, implicit, moartea.

Algocalminul in ilegalitate

Pentru a indeparta Metamizolul (comertcializat la noi sub numele de Algocalmin) deoarece facea mai mult rau decit bine, in 1977, S.U.A. interzic cu desavirsire fabricarea lui, indiferent de numele sau comercial, in urma unei recomandari facute, inca din 1973, de Asociatia Medicala Americana.

Tot din 1973 dateaza si decizia statului sudez de interzicere a Metamizolului, care, insa, in urma unei contraofensive a producatorilor de medicamente care au prezentat unele rapoarte favorabile, cedeaza si reintroduce produsul pe piata in 1995.

Aparitia unor noi cazuri de agranulocitoza in urma utilizarii timp de sase-sapte zile a Metamizolului, conduce la interzicerea produsului din nou, in 1999.

Din 1979, Danemarca interzice utilizarea Metamizolului; la fel se intimpla in Israel, unde, din 1995, produsul se foloseste doar in spitale, sub supraveghere medicala.

Pastila cu cap de mort

Belgia a reglementat, din 1987, folosirea Metamizolului numai dupa prescriptie medicala si a impus pastrarea sa la sectiunea otravuri, cu obligatia aplicarii pe flacon a etichetei "cap de mort". De asemenea, s-a interzis prescrierea de mai mult de cinci ori a produsului intr-o perioada de sase luni;

Germania, prin hotariri emise in 1987, a restrictionat utilizarea preparatelor continind Metamizol, retragind de pe piata combinatiile ce contineau aceasta substanta;

Spania a retras, de asemenea, combinatiile de Metamizol, cu exceptia celor spasmolitice (1989), pastrind produsul numai pentru tratarea durerilor post-traumatice, postoperatorii si febrei care nu raspunde la alte analgezice-antipiretice;

In Olanda, producatorii au luat, in 1990, hotarirea comuna de a retrage de pe piata produsele ce contineau Metamizol in diverse combinatii;

Au mai procedat la fel Grecia, Irlanda, Pakistanul, Ghana, Arabia Saudita, Kuweit s.a.

"Cel mai mare pericol il reprezinta automedicatia"

In fapt, cel mai mare pericol al utilizarii noramidopirinei metasulfonat este generat de usurinta cu care orice individ poate procura Algocalmin, in conditiile in care medicamentul se poate elibera fara nici un fel de prescriptie medicala. Automedicatia nu poate fi controlata, existind persoane care utilizeaza comprimate sau fiole (pe care le inghit) de citeva ori pe saptamina.

In acest fel nu exista nici un control asupra consumului de Algocalmin in diverse medii, riscul agranulocitozei neputind fi evitat. Ostin C. Mungiu considera ca in Romania ar trebui sa se procedeze de urgenta la luarea unor masuri, cum ar fi: intr-o prima faza, prescrierea sa se faca numai pe reteta medicala si numai in situatia in care nu exista alternativa terapeutica;

medicii sa fie avizati ca, in situatia in care se impune utilizarea Metamizolului, produsul sa nu fie prescris mai des de cinci ori pe semestru (modelul belgian);

sa se initieze studii farmaco-epidemiologice serioase, care sa urmareasca incidenta efectelor adverse ale metamizolului si in Romania. (Emanuel CIOCU, Ciprian RUS)

Vocea specialistului: "Algocalminul afecteaza singele". "Profesorul Mungiu este cel mai mare specialist in analgeziologie si intr-adevar s-a constatat ca algocalminul poate conduce la scaderea numarul leucocitelor din singe. Insa nu exista medicament lipsit de contraindicatii. Penicilina omoara multi oamenii predispusi la alergii, insa nu a fost interzisa.

Este riscant sa facem afirmatii transante. In tarile unde se investigheaza aceste aspecte se vad mai usor efectele pe care le provoaca consumul acestui tip de medicamente, in Bulgaria, de exemplu, s-au inregistrat efecte adverse la 4% dintre subiectii care au folosit metamizolul". (Prof. univ. dr.

Vlaicu Sandor, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, membru in Agentia Nationala a Medicamentului)

"Aceasta este o problema de cercetare de domeniul farmacologiei, farmacistii ca atare sint doar practicieni, insa, in orice prospect al Algocalminului sint mentionate efecte secundare asupra compozitiei singelui. In timp a fost scos din uz piramidonul care s-a constatat ca poate genera cancerul.

Daca Organizatia Mondiala a Sanatatii va recomanda interzicerea Algocalminului indiferent de denumirea sa comerciala, Romania se va conforma si il va interzice". (Speranta Iacob, presedinte al Colegiului Farmacistilor Cluj)

Pastilele suferintei

Trei dintre medicamentela pe care orice roman le-a luat macar o data in viata au toate efecte grave:

Piramidonul - duce la aparitia cancerului;

Furazolidonul - duce la aparitia cancerului;

Streptomicina- provoaca surzenia persoanelor care consuma acest medicament sau, in cazul femeilor insarcinate care se trateaza cu asa ceva, a copiilor pe care-i vor naste.

"Falimentul nostru moral" de Mircea Cartarescu

"In timpul studentiei am incremenit de uimire cand l-am vazut pe un coleg - care- avea sa devina peste ani un distins si respectat intelectual - iesind dintr-o librarie cu nu mai putin de cinci carti ascunse sub camasa."

„De ce naiba ai facut asta?", l-am intrebat cu oroare, nevenindu-mi sa-mi cred ochilor. „Mai da-i in ma-sa", mi-a raspuns zambind smechereste, „decat sa le cumpere vreun tampit, mai bine le sutesc eu...". Dupa multi ani, in strainatate, am vazut iarasi, cu ochii mei, una dintre cele mai cunoscute personalitati ale literaturii romane de azi furand, pur si simplu, un obiect vestimentar dintr-un magazin.
Am vazut si alte persoane publice umplandu-si, in fiecare dimineata, geanta cu kilograme de sandviciuri si prajituri de la micul dejun al hotelurilor unde erau cazate, ca sa le ajunga pentru toata ziua. „Mai da-i in ma-sa de occidentali, ca au de unde sa plateasca", imi sopteau vazand ca ma uit la ei.

Nu-i vorba aici de scriitori sau de oameni de cultura. Ce vreau sa spun e ca genul de infirmitate morala care-ti permite sa furi (si mai departe sa inseli, sa violezi, sa ucizi) nu cunoaste la noi frontiere de statut social sau de cultura, asa cum nu tine de etnie, de sex, de confesiune religioasa sau de orice alte distinctii intre oameni.

Tine, de fapt, de o lipsa endemica de civilizatie, care la randul ei arata paragina intregului nostru sistem educativ. O educatie dezastruoasa, o lipsa de principii morale si de valori pe care sa le transmitem mai departe fiicelor si fiilor nostri ne-a transformat in ochii lumii intr-un popor de barbari, de hoti si de ucigasi, asa cum noi insine, exasperati de monstruozitatile pe care romanii le comit zilnic in lume si acasa, am ajuns sa ne consideram.

Familia romaneasca a dat faliment ca instanta formatoare: copiii sunt tot mai lasati de izbeliste, la jocuri video, la televizor si pe strada. Scoala romaneasca isi propune, pare-se, sa te scoata un soi de Leonardo da Vinci, doctor in toate stiintele si artele, dar nu sa faca din tine un om intreg. La sfarsitul ei poti sti, eventual, diferenta dintre un atribut si un complement, dar nu si diferenta dintre bine si rau.

Masa romanilor cinstiti e umilita zilnic de noile dovezi de barbarie pe care ziarele straine ni le vara sub nas: noi furturi, noi violuri, noi crime, noi inselaciuni. Cutare boxeri din lotul olimpic au furat caciuli si manusi in America , cutare bestie a violat la Roma o femeie care ulterior a murit. Cutare politist si-a omorat nevasta. Aflam despre trafic de carne vie si de droguri, de fraude pe internet, de ce cu mintea nu gandesti, si peste tot vinovatii se dovedesc a fi fost romani.

E un nou val de ticalosie si murdarie dupa cel de dupa Revolutie, cand Germania si alte tari vestice au fost ingrozite de bandele de hoti si spargatori romani. Sa nu ne inselam singuri spunandu-ne: lasa, ca si la ei sunt si crime, si furturi, si mafie, si coruptie. Adevarul e ca infractionalitatea romaneasca (si, in consecinta, imaginea oribila a noastra in lume) cunoaste un nou varf lunile acestea, tocmai cand lucrurile pareau ca se indreapta spre bine.

De doi-trei ani incoace sperasem si eu ca mizeria morala pe care-o pompam spre Occident e pe cale de dizolvare. Dupa hoardele puse pe rautati din anii '90 au urmat valuri de emigranti cinstiti, oameni simpli si muncitori, pentru care am o mare stima si o la fel de mare compasiune. Nu ma mai asteptam la recrudescenta criminalitatii din partea noastra si la raspunsul sovin din partea lor. Sovinismul exista oriunde se-ntalnesc doua culturi, e o realitate trista a vietii omenesti. Este partea de vina a localnicilor in confruntarea cu „veneticii", e treaba lor si pacatul lor.

Ce ma intristeaza pe mine la culme e ca redresarea noastra pare sa fi fost o iluzie, ca nu ne potolim, ca raul pare sa fie endemic in noi. Ca dovedim mai departe ca structura noastra morala e sovaitoare, permisiva, pentru ca educatia de-acasa si din invatamant nu si-au facut datoria de a ne transforma in persoane morale. De sus pana jos, intre academicieni, ca si intre oamenii simpli, intalnesti insi care parca n-au avut parinti sa le explice diferenta dintre bine si rau,
care parca n-au mers la scoala, pentru care nu exista adevar si dreptate, care judeca lucrurile in functie doar de interesele lor de moment. Constiinta acestor barbari ce traiesc printre noi, oameni politici, artisti, muncitori, tarani sau prostituate, nu conteaza, le permite sa comita orice oroare, numai sa le fie lor bine. Lor nu pare sa le fi spus nimeni cuvintele pe care mama mi le repeta aproape zilnic in copilarie: „Cel mai rusinos lucru de pe pamant e sa iei chiar si un capat de ata care nu e-al tau".

Sa nu ne pacalim pe noi insine. Problema imaginii noastre in lume nu sunt nici tiganii, nici cativa scelerati care fura, ucid si violeaza, nici sovinismul italienilor sau al englezilor. E falimentul nostru
moral, e lipsa cinstei si a corectitudinii din obisnuintele noastre de fiecare zi. Decaderea noastra ca popor, vizibila in sfera politica in interior si-n imaginea noastra mai rea ca oricand in afara, este produsul absentei franelor morale la un numar coplesitor de romani, victime ale unei lipse cronice de educatie.

Mergem mai departe cu tineretul politic...care de fapt de acum inainte se va numi telenovela tata o pupa pe fetitza pe frunte in fiecare dimineatza

viitorul nostru politic rozaliu deschis curcubeic este inimaginabil de interesant....
in serialul cu numarul doi din "tineretul politic" sau mai bine zis "telenovela tata o pupa pe fetitza pe frunte in fiecare dimineatza inainte de gradi" prezentam interviul pe care la acordat tanara speranta a politicului romanesc (stim noi de unde exprimarea) la nu stiu ce popotaneli de-ale politicistilor astia de doi lei cu muzica si mici....

http://www.gardianul.ro/2008/03/31/politica-c7/elena_basescu_se_crede_matura_politic-s111682.html
http://www.trilulilu.ro/mihaidobro/240201f299867d
asta e asa de ras: http://www.youtube.com/watch?v=RSqq5FruJ9M

Nu ma pot abtine cu asta

fratilor ce se intampla cu nebunia asta.....de unde atatea accidente pe trecerile de pietoni....pietonii sunt amendati constant ca nu traverseaza regulamentar si uite ca tot mor pe trecerile de pietoni.....unde e politia cu programele si departamentele ei de preventie...kkt.....si oare ce final fericit va avea acest caz......cred ca sunteti de cord cu mine ca e predictibil....."ucigasa" care mergea cu 60-70 la ora pe o arte ra foarte circulata din buricu capitalei....face parte din anturajul sus pus al elitei noastre de care suntem extrem de mandri.....super.....oare merita sa te mai obosesti sa spui ca tara asta e de kkt si ca dreptate si pedeapsa corecta nu exista...chiar mai merita sa iti pierzi timpul gandidu-te la asta si rostind cuvintele astea.....din ce in ce mai des ma gandesc ca imi pierd timpul sa ma mai gandesc la asta...dar....cateodata...tot imi mai iese cate un cuvintzel....

daca aveti timp:
http://www.gardianul.ro/2008/04/01/actualitate-c24/ucigasa_de_pe_kiseleff_plateste_pensie_de_intretinere_fiicei_sale-s111751.html
http://www.trilulilu.ro/Want3d/5881e59ad676ce