marți, aprilie 08, 2008

Sibiu: Nepotul regelui Cioabã, nãscut de Ziua Romilor

Sibiu, 8 apr /Rompres/ - Regele romilor din România, Florin Cioabã, s-a declarat foarte fericit de Ziua Internaţionalã a Romilor, în primul rând pentru cã i s-a nãscut un nepot, considerat de el 'dar de la Dumnezeu', relateazã corespondentul ROMPRES.

Regele Cioabã şi un alai format din câteva pirande şi câţiva romi au strãbãtut, marţi, centrul Sibiului, într-un marş de comemorare a victimelor Holocaustului.

Dupã ce au ajuns în Piaţa Mare din oraş, pirandele au dansat din buric, spre deliciul turiştilor aflaţi în fosta capitalã culturalã europeanã.

Romii din judeţ, în frunte cu regele Cioabã, s-au distrat la un concert al manelistului Nicolae Guţã, ţinut chiar în cortul cultural din Sibiu, unde, în 2007, au avut loc, printre altele, cea de a treia Adunare Ecumenicã şi Gala UNITER.

Ziua Internaţionalã a Romilor a fost marcatã marţi şi în alte localitãţi din ţarã.

ROMPRES-

Covasna: Sãrbãtoarea de Sf. Gheorghe, dupã Paştele ortodox

----pentru cei ce vor sa vina la Sf. Gheorghe----

Sfântu Gheorghe, 8 apr /Rompres/ - Tradiţionala sãrbãtoare dedicatã Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al reşedinţei judeţului Covasna, va avea loc, în acest an, dupã Paştele ortodox, transmite corespondentul ROMPRES.

Primãria Sfântu Gheorghe a luat decizia de a amâna cu o sãptãmânã aceastã manifestare, întrucât, în 23 aprilie, credincioşii ortodocşi sunt în postul Paştelui, în momente de rugãciune şi reculegere. Prin urmare, sãrbãtorirea municipiului Sf. Gheorghe a fost reprogramatã în perioada 27 aprilie - 4 mai.

Organizatorul manifestãrilor, Lazar Endre, a declarat, marţi, într-o conferinţã de presã, cã ediţia din acest an a Zilelor Oraşului Sfântu Gheorghe va sta sub semnul renascentismului. Prin urmare, în program vor fi incluse concerte, reprezentaţii de teatru şi dans specifice acestei epoci.

În abordarea acestei perspective s-a luat în considerare faptul cã 2008 a fost declarat Anul Renascentist în Ungaria, cu prilejul marcãrii a 550 de ani de la încoronarea regelui Matei Corvin, de numele cãruia se leagã înflorirea culturii renascentiste în aceastã ţarã.

Cheltuielile pentru organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe se vor ridica la aproape 400.000 de lei, din care 200.000 de lei vor fi acoperiţi din taxele de la comercianţii care participã la târg, 150.000 lei sunt alocaţi din bugetul local, iar celelalte cheltuieli vor fi acoperite din sponsorizãri şi contracte de publicitate.

Şi în acest an, va fi organizat un joc de artificii de aproximativ 15 minute, care va încheia în mod fulminant sãrbãtoarea ajunsã la cea de a XVII-a ediţie.

Marele Mucenic Gheorghe, purtãtorul de biruinţã, este sãrbãtorit, conform tradiţiei creştine, pe data de 23 aprilie. ROMPRES/(Oana Mãlina Negrea)