marți, aprilie 15, 2008

"viata si marturisiri" de Eugen Timanovici partea a II a

nu cred ca este bine sa dam raspunsuri pentru intrebarile altora legate de problemele lor personale sau de impedimentele in care sunt implicati. un sfat e bine sa il dai in doua circumstante: cand iti este cerut sau cand e o problema de viata si de moarte. asa si este. de exemplu poti asista la o discutie cu cativa prieteni, iar unul dintre ei ne va cere noua partenerii de discutii sa ii dam un sfat legat de o problema de a lui. unii dintre noi ii vom oferi opinia noastra legata de problema propusa, dar altii (x sau y) pe langa ideea propusa vor incepe chiar sa-l convinga pe cel care a cerut parerea ca ideea propusa de acestia (x sau y) e cea mai buna si asa trebuie facut, ca altfel nu va fi bine. nu este pozitiv, si nici constructiv. pentru ca cel care ti-a cerut idioata aia de parere vroia sa isi faca o idee generala despre problema lui, si se trezeste unu’ (x sau y) ca ce crede el este cea mai buna solutie si daca nu o vei alege vei face o greseala.

apropo, cred ca cel care iti cere o parere ar fi obligat sa iti zica toate detaliile care sunt implicate. altfel nu are rost sa iti mai ceara o solutie. nu este asa? ce rost are sa pierzi timpul pe o discutie daca nu duce la nimic, pentru ca vei pleca de unde ai pornit si aici ma refer la cel care a cerut sfatul. totodata, daca ai primit sfaturi (ca la un interviu normal, ca de altfel asta si este: pui o intrebare si astepti un raspuns), sa zicem ca asa se si intampla. vei acumula o gramada de opinii, care te vor face sa intelegi sau sa iti creezi o parere care te va face sa iei o decizie in hotararea pe care o vei lua.

imi imaginez fata unuia care a citit tot pana acum si cred ca se uita crucis si zice “ce dracu are si asta”, asa este. am o problema si incerc sa o analizez sau sa cer o opinie si doar atat. m-am saturat sa primesc pareri idoate sau obligatorii sau mai bine zis porunci.

ce se va gandi cititorul ce raspunsuri sa primesti? unde? cum? raspunsurile le primesc a doua zi dupa fiecare seara dupa ce scriu aici. seara iti pui intrebari, iar a doua zi vei fi cu un procent mai atent din atentia ta in jurul tau asupra gasirii unui raspuns pentru intrebarea pe care ti-ai pus-o cu o seara inainte.