sâmbătă, martie 28, 2009

Pentru dieta de primavara, prevenirea asteniei si altele...

imi place:D
Detoxifiere de primavara: 3 alimente cu efecte minune

Primavara trebuie sa profitam de verdeturile si legumele pe care natura ni le pune la dispozitie. Mai mult decat in orice anotimp, primavara suntem predispusi la anemii si stari de epuizare fizica. Pentru a le evita, organismul are nevoie de o cura zdravana de vitamine si minerale, eliminand in acelasi timp toxinele si surplusurile acumulate.
In lungul post al Pastelui, apreciem parca si mai mult verdeturi precum urzica, spanacul si stevia, verdeturi care apartin bucatariei romanesti traditionale. Poate ca nu au un nume sofisticat sau cu rezonanta exotica precum cele pe care le gasim in supermarketuri, insa beneficiile pe care consumul acestor verdeturi le poate aduce starii noastre generale de sanatate sunt de nepretuit. Sunt eficiente si in dietele de slabire caci au o valoare energetica redusa, reducand nivelul colesterolului si purificand sangele.
de ce aceste 3 minuni ale naturii nu trebuie sa lipseasca din cura noastra de detoxifiere:
Urzica -Nu degeaba credeau bunicii nostri ca urzica reprezinta leacul pentru aproape orice suferinta. Chiar daca nu pare o planta atat de “prietenoasa”, urzica este cunoscuta ca o planta cu efecte tamaduitoare remarcabile datorita continutului sau ridicat de saruri minerale: magneziu, potasiu, calciu, nitrati si de vitamine: A, B2, C, K. Ajuta totodata la tratarea alergiilor, in acest caz fiind recomandat consumul sau sub forma de ceai.

Urzica joaca un rol important si in protejarea sistemului imunitar al organismului. Vitaminizand si mineralizand, urzica previne aparitia anemiilor si a starilor de apatie fizica. In plus, urzica are o actiune general fortifianta si tonica, stimuland regenerarea tesuturilor si cicatrizarea ranilor. Consumul de urzici favorizeaza distrugerea viermilor intestinali si combate diareea si anumite afectiuni ale aparatului digestiv. Ceaiul de urzici este excelent in detoxifierea de primavara, avand rolul de a regla sistemul circulator, curatand sangele de toxine. Pentru a nu distruge substantele active existente, se prepara o infuzie din 2 lingurite de urzici si o cana de apa fierbinte. Se bea de trei ori pe zi, timp de 3 saptamani.

Spanacul -Nu doar Popeye marinarul poate deveni invincibil dupa o portie zdravana de spanac. Si noi, oamenii de rand, putem. Spanacul contine o cantitate importanta de fibre, vitamine: A, C, , B1, B2, B6, E, K, acid folic, antioxidanti si fier, ceea ce conduce la fortifierea capacitatii fizice a organismului si la remineralizarea acestuia. Ca si urzica, si spanacul poate fi consumat cu incredere de catre persoanele care doresc sa slabeasca, avand o capacitate calorica redusa (18 calorii/ 100 de grame). In jurul acestei plante pluteste un mit care inca nu a fost spulberat, acela ca spanacul reprezinta planta cu cea mai mare cantitate de fier.

Spanacul contine intr-adevar fier, insa nu mai mult decat celelalte legume. In 100 de grame de spanac se regasesc doar 3 mg de Fier. Una dintre insusirile remarcabile ale acestei plante este faptul ca previne o anumita afectiune a ochilor, AMD, boala care poate duce la orbire. De asemenea, spanacul are si alte proprietati curative. Gratie continutului de iod, spanacul ajuta la combaterea diverselor afectiuni ale pielii si la intarirea imunitatii naturale a organismului.
Consumul de spanac ajuta la purificarea sistemului digestiv si la combaterea anemiilor si a epuizarilor nervoase. Mai trebuie sa stiti ca spanacul nu este indicat insa in cazul persoanelor suferind de hepatita, guta sau artrita. Si nu in ultimul rand, spanacul are un continut bogat de acid folic, fiind benefic mai ales in cazul femeilor insarcinate. Consumat in stare cruda, spanacul previne aparitia celulelor canceroase.

Stevia reprezinta unul dintre substituentii naturali ai zaharului, fiind utilizata de sute de ani de catre locuitorii din Paraguay in indulcirea ceaiurilor. Cu toate acestea, stevia contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange. Stevia contine glicozide, substante dulci pe care organismul nu le absoarbe insa, si o cantitate importanta de substante minerale precum vitamina A, vitamina C, Zinc, Potasiu, Magneziu, Fier, etc. Consumata in mod frecvent, stevia constituie una dintre cele mai eficiente si rapide metode de detoxifiere a organismului. Datorita continutului sau de acid crisofanic, stevia are proprietati purgative, inlesnind eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus. Consumul de stevie are un efect benefic si in cazul menstruatiei abundente, al palpitatiilor sau al reglarii tensiunii arteriale.
sursa:

Niciun comentariu: